De eerste week
Door: Cor
Blijf op de hoogte en volg Cor
20 Februari 2010 | Ghana, Koforidua
De eerste week Ghana zit erop. Allereerst zal ik jullie ff lekker maken met het weer hier. 35+_geen regen geen sneeuw, maar wel bloody hot soms, want het zijn schaduwtemperaturen.
Wat hebben we zoal gedaan. Zoals uit ons eerste bericht duidelijk moge zijn wordt het een hele klus om het ziekenhuis klaar te krijgen voor 19 maart, iedereen gaat ervoor maar er moet nog zo ontzettend veel gebeuren en steeds duiken weer nieuwe problemen op, om er een te noemen, het ziekenhuis moet nog aangesloten worden op het electriciteitsnet en op het noodaggregaat. Of er al water is is ook onduidelijk.
Zoals eerder vermeld moeten de vloeren op de OK nog gestort worden en kunnen we dus niet al te veel daar doen.
We hebben deze week het centrale magazijn (onder de OPD, voor kenners) opgeruimd en uitgemest.Er lagen ontzettend veel spullen, bij voorkeur door elkaar en in 6 verschillende ruimtes. Eric die het magazijn runt was eerst wat sceptisch maar dat veranderde al snel toen bleek dat wij er structuur in brachten. We zijn echt van alles tegengekomen daar tot en met termieten en kakkerlakken.
Na 4 dagen zweten en pl;oeteren en heeeeeeel veeeel weggooien ziet het er nu goed uit, overzichtelijk en was men verbaast dat er zoveel "troep" weggegooid kon worden. Ik heb het over afdekpakketten waarvan de sterisatiedatum al lang verstreken was, een immense hoeveelheid houten benen en voeten, infuusvloeistoffen etc etc Het werd op een bult aan de weg gegooid zodat een vrachtwagen het kon halen. De volgende ochtend was toch een kwart tot de helft van de spullen al weg. De Ghanezen zien waarschijlijk overal handel in.
Vrijdag was Eric echt emotioneel toen we hem vroegen wat hij er van vond. Eeen krachtige handdruk was zijn antwoord.Prachtig!!!
Donderdag is Niek Metgod (withgod) gekomen. Niek is medisch tecnicus en gaat over allerhande electrische apparaten. Onze Elvis is vrijdag weggegaan en vanochtend zijn Joop, Louis en Peter uit Hoorn huiswaarts gegaan.
Verder gaat het prima met ons en vermaken we ons prima. Een dagelijks ritueel is ff STAREN bij Emmanuel.
Vanochtend hebben Renske, Hylke en ik een nieuwe mountainbike gekocht voor jawel 100 GhC = 50 euro.
Vanuit de stad naar het ziekenhuis is bergop en met deze temperaturen geen pretje zeg ik na 1 beklimming van de col de Koforidua. We geven echter (nog) niet op.
We zijn ff met zijn vieren maar donderdag komt Bernard Jansen met de architect en de man die het geld heeft gedoneerd voor het ziekenhuis al.
De foto's moeten nog ff wachten want maandag krijgen we de dongel die voor ons gekocht wordt in Accra.
Dit is het dan weer, tot de volgende keer
20 Februari 2010 - 21:20
Annet F:
Hoi, zo te lezen hebben jullie veel werk te doen, maar het klinkt allemaal erg leuk. Heel veel succes en plezier daar. En rens.... kunnen we vanaf maandag skypen?? x -
20 Februari 2010 - 21:24
Ard:
Zo, zo, goed bezig daar.
Die col de Koforidua moet je maar een paar keer meer pakken jongen, das goed voor je! Wil hem wel samen met je doen, goede training voor de Alpe d'Huzes hehe. Hopelijk hoor ik meer van je, we hebben er beide wel erg veel zin in!!
Ga zo door met het goede werk, tot horens.
Groet Schipper&Schipper -
21 Februari 2010 - 00:24
Ronald (en Marlies):
Lekker he 30+ hele overgang...die staat ons over een dikke week te wachten, maar dan omgekeerd. Veel succes... hopelijk lukt het om de OK operationeel te krijgen in de tijd dat jullie er zijn. Anders hebben ze hier op Bonaire nog wel een paar blokken over.... R&M -
21 Februari 2010 - 10:47
Marjon:
Wat een klus! in die hitte en ghanese omstandigheden zullen we maar zeggen. Hoop dat jullie toch zo door kunnen gaan en meer mensen zo blij kunnen maken zoals Eric. tussendoor lekker starren lijkt me heel goed voor de teamgeest! hier is het idd weer wit! maar de bolletjes komen voorzichtig boven. Succes en kijken binnenkort weer op de site voor de foto's... !
groetjes! -
21 Februari 2010 - 13:39
Niek:
Ik ben blij te horen dat het jullie gaat lukken om alles op tijd in orde te hebben. Je weet natuurlijk wel dat tijd een rekbaar begrip is zeker in Afrika. Maar het moet wel zo ver zijn dat er feestelijk kan worden geopend. Denk ook af en toe een beetje aan je zelf door wat te zien van Ghana .
Cor ik kan nu wel iedere dag gemakkelijk mijn fiets kwijt in de stalling het lijkt wel of de IC verpleegkundige met je mee is. -
21 Februari 2010 - 16:16
Gerda:
hoi cor+co. Dat fietsen moet toch echt lukken, gewoon doorgaan met z'n allen! Is een goede opkikker voor "de bergen" werk die je nog moet verzetten in het nieuwe zkhs. Al hard gelopen trouwens? Zal ik de Schippers maar vast wegbrengen naar koforidua, ze staan te popelen! hahaha Gisteren de 30 km wandeltocht ging prima! Ook over bergen (holterberg/noetseler en Sprengenberg.)Heel veel succes! lfs Gerda -
21 Februari 2010 - 20:07
Arjan:
Goed te horen eehh te lezen dat je de troep daar op kon ruimen. hopen dat dit ook zo netjes blijft. ik hoop dat het ziekenhuis wel op tijd klaar is en dat je wat in het nieuwe ziekenhuis kunt doen. veel plezier en werk ze, en ja ik ben een beetje jaloers. als ik de foto's weer zie dan mis ik toch wel een beetje de sfeer, de warmte, alle indrukken en het STARREN.
groetje,
Arjan Steenbergen
22 Februari 2010 - 08:34
Miranda Twilhaar:
Groetjes vanuit Zwolle Ik lees dat jullie alweer druk zijn geweest zelfs met die temperaturen!!! -
23 Februari 2010 - 12:02
Marja:
hallo Allemaal,
jullie zijn goed bezig hoor !!
xx -
23 Februari 2010 - 14:48
Ard:
Hey kerel,
Nou ga ik een keertje zeuren; waar blijven de foto's??
Zie je volgende week vrijdag, zet ze maar koud!
23 Februari 2010 - 17:18
Christine De Ruiter:
Beste allemaal, geweldig om jullie verhalen te lezen en de foto's te bekijken. Er is daar heel veel werk voor jullie te doen.
Ik wens jullie heel veel succes en een goede en fijne tijd samen!!