Een drukke dag - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Cor Wellenberg - WaarBenJij.nu Een drukke dag - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Cor Wellenberg - WaarBenJij.nu

Een drukke dag

Door: cor en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Cor

15 Maart 2010 | Ghana, Koforidua

Ik schrijf maar weer even een stukje want het is teveel om op te noemen. Wat een indrukken, wat een land...

Na het ontbijt vanmorgen begaven we ons richting het ziekenhuis voor overleg. Voor Annemarie en mij was het plan bedacht om 30 verpleegkundigen een bijscholing aan te bieden. De BLS oftwel een reanimatiecursus voor beginners.Het is voor ons moeilijk in te schatten waar we moeten beginnen, zeker omdat we terug moeten gaan in de tijd. Om een beeld en indruk te krijgen over de werkzaamheden als verpleegkundige hier, werden we rondgeleid door " DE Matron", een alleraardigste dame die blij is met een kennisoverdracht van ons.Zo kwamen we op de afdeling " The dressing room". Je zou denken dat iedereen daar zijn kleurige jurkje verruild voor het strakgesteven uniform met kapje, maar het is de afdeling wondverzorging, geselecteerd van kleine tot vieze wonden. Onze monden konden we nog net dicht houden want wat we daar zagen overtrof onze grootste verbazing.Een totale chaos aan verbandmateriaal, vieze instrumenten, verpakt in een frommelig papiertje, alle afval met pussende gazen zichtbaar in een vuilniszakje, en al die overbodige rommel in dat hele kleine kamertje. En dat gold ook voor de gipskamer. Wat werken wij toch ontzettend gestructureerd en netjes. Een verse fractuur is minstens 14 dgn oud en wordt ook nog circulair gegipst. De hele wand stond vol met lege dozen en afval. Wat moesten wij ons inhouden om de handen in de zakken te houden en niet vreselijk te gaan ruimen.

Vanmiddag zouden we naar het weeshuis. Dat wilden we natuurlijk niet missen aangezien onze grootste bagage de cadeautje voor de kinderen betrof. Helaas, dit wordt enkele dagen uitgesteld( zoals het hier gaat) omdat het te geschonken geld er blijkbaar niet was. Vanavond gaan we na het diner even een kijkje nemen op de kinderverpleegafdeling. Hier is geen centrale keuken en de familie kookt voor ze en slaapt naast de bedjes op de grond. Tijd voor een koud drankje, de eerste werkdag zit erop.

Dag lieve allemaal,de groeten van Annemarie en Marjan en de rest die nu heel hard Nederlandse muziek aan het zingen is......ps; De bijgevoegde foto's staan bij het vorige verhaal.

• 15 Maart 2010 - 22:33

Cilla:

Hoi Marjan en collega's,
    Wat geweldig te lezen dat jij daar nu ook mee mag werken en wat een ervaring! Hopelijk mag je daar nu flink 'huishouden' op de afdeling wondverzorging en dat je de verpleegkundigen inzicht kunt geven hoe het wel moet. Wel eer van je werk. Succes met alles! Hartelijke groet, Cilla

• 16 Maart 2010 - 07:15

Jacobine:

Lieve Anne en Marjan,

wat en indrukken allemaal.
    Veel heel veel werk voor jullie....
    Hier gaat alles goed en aan de zwanenbloem ook!!
    Dikke kus Bine

• 16 Maart 2010 - 15:44

Hallo Annemarie en Marjan

Leuk om te lezen. Niet leuk om te lezen wat jullie aantreffen. Succes met jullie werk.

Groetj(ook aan Adriaan) Erik

• 16 Maart 2010 - 15:45

Groet(ook aan Adriaan) Erik

• 16 Maart 2010 - 15:45

Groet(ook aan Adriaan) Erik

• 16 Maart 2010 - 21:21

Eric:

Hé geweldige meiden, ik ben trots op jullie.
    Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten.
    Succes met het overdragen van jullie kennis en praktijkervaring.
    Gaat helemaal goed komen.
    Liefs Eric

• 17 Maart 2010 - 14:25

Majanka:

Lieve Annemarie!

Jeetje wat een indrukken, wat een totaal andere wereld zeg!, en dat maar krap aan 7 uur verwijderd van een gestructureerd en hygiënisch Nederland. Wat een nobel en goed werk verrichten jullie daar zeg!
    Hier in Nederland alles prima! (ook aan de overkant van de ijsbaan!).

Liefs en een dikke kus van Majanka